Студенянська громада
Вінницька область, Тульчинський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Захисти дітей від торгівлі людьми

Дата: 01.03.2019 11:17
Кількість переглядів: 462

  За даними експертів Організації Об’єднаних Націй, торгівля людьми за рівнем прибутковості посідає третє місце у світі після торгівлі наркотиками та зброєю, але зі значно меншим ризиком для торгівців. Як правило, особи, які потрапляють у таку ситуацію, не завжди усвідомлюють, що стали предметом продажу, «живим товаром».

  З досвіду діяльності правозахисних організацій, що працюють у сфері протидії торгівлі людьми, є кілька найпоширеніших різновидів цієї торгівлі: з метою сексуальної експлуатації людини; з метою трудової експлуатації; для використання в жебрацтві; для роботи в порноіндустрії; з метою вилучення органів у якості донора.

  В Україні поняття «торгівля людьми» визначено ст. 149 Кримінального кодексу України «Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо передачі людини». В ч. 1 цієї статті передбачено відповідальність, зокрема, за продаж, іншу оплатну передачу людини та здійснення стосовно неї будь-якої іншої незаконної угоди, пов’язаної з законним чи незаконним переміщенням за її згодою або без згоди через державний кордон України для подальшого продажу чи передачі іншій особі (особам) зі спеціальною метою.

  21 вересня 2010 р. Верховна Рада України ухвалила Закон «Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про заходи щодо протидії торгівлі людьми».

  Сьогодні у вітчизняному законодавстві, окрім ратифікованих міжнародних нормативно-правових актів, діє низка законів та підзаконних актів у напрямі протидії торгівлі людьми, що свідчить не лише про актуальність проблеми для України, а й про готовність нашої держави протидіяти цьому злочину.

  Наразі основним нормативно-законодавчим документом у сфері протидії торгівлі людьми, зокрема дітьми, є Державна соціальна програма протидії торгівлі людьми на період до 2020 року, затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 24.02.2016 р. № 111.

  Повноваженнями служби у справах дітей Студенянської сільської ради у сфері протидії торгівлі людьми, а саме неповнолітніми до 18-ти років, є наступні:

  • ведення загального обліку дітей, потерпілих від торгівлі дітьми;
  • координація діяльності органів освіти, охорони здоров’я, внутрішніх справ щодо профілактики та припинення фактів торгівлі дітьми;
  • надання необхідної допомоги дитині, яка потерпіла від торгівлі дітьми, направлення її для обстеження стану здоров’я, на лікування;
  • представлення інтересів дитини в суді;
  • вжиття заходів щодо попередження торгівлі дітьми;
  • вжиття термінових заходів щодо ліквідації наслідків і загрози неправомірних дій щодо дитини;
  • у випадку необхідності (разом з представниками ювенальної превенції Піщанського відділу поліції Головного управління Національної поліції України у Вінницькій області) розв’язання питань щодо вилучення дитини із загрозливого середовища, за потреби вирішення питання щодо її подальшого влаштування.

  Служба у справах дітей у своїй діяльності із зазначеного питання керується чинним законодавством України, міжнародними нормативно-правовими актами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, та які виступають частиною національного законодавства України. Одним з таким документів є Конвенція міжнародної організації праці «Про заборону та негайні дії щодо ліквідації найгірших форм дитячої праці».

  Службою у справах дітей Студенянської сільської ради ведеться профілактична та роз’яснювальна робота із сім’ями груп ризику. Служба спільно з фахівцем із соціальної роботи систематично відвідує сім’ї, діти з яких опинилися в складних життєвих обставинах, а також сім’ї дітей, які перебувають під опікою та піклуванням, з метою перевірки та виявлення фактів торгівлі неповнолітніми.

  Служба у справах дітей Студенянської сільської ради звертається до Вас із проханням повідомляти про всі факти торгівлі дітьми, які стали Вам відомі, начальнику служби за телефоном: 0960469205.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь