Студенянська громада
Вінницька область, Тульчинський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

15 – 16 травня 2019 року в Студенянській ОТГ проведено інформування населення на тему «Що таке належний ЦНАП?»

Дата: 16.05.2019 15:48
Кількість переглядів: 526

  Реформа децентралізації є однією з найбільш важливих та масштабних міжсекторальних реформ, що привносить безпосередні переваги у повсякденне життя українців. Це історія вражаючого успіху та повернення ініціативи в руки місцевих громад.

  Однією з невід’ємних складових реформи децентралізації є реорганізація системи надання адміністративних послуг на місцевому рівні. Функціонуючий належним чином Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) покращує життя мешканців громади, наближаючи органи влади до потреб громадськості та роблячи систему надання адміністративних послуг прозорою, доступною та сервісно-орієнтованою. Належний ЦНАП зміцнює управління та підзвітність на місцевому рівні.

  У ЦНАП вдається інтегрувати практично всі групи базових адміністративних послуг: реєстрація актів цивільного стану, місця проживання, бізнесу, нерухомості та земельних ділянок; адмінпослуги соціального характеру, зокрема призначення житлових субсидій і державної допомоги; пенсійні послуги; нотаріальні дії ОМС, послуги у сфері зайнятості.

  У малих громадах весь персонал ОТГ, залучений до процесу надання адмінпослуг, має працювати у форматі ЦНАП. У положення такого відділу чи управління має обов’язково включатися і галузевий функціонал – повноваження у відповідних сферах надання адмінпослуг. Функції адміністраторів мають виконувати всі працівники ЦНАП.

  Належний ЦНАП – це, насамперед, достатній перелік адміністративних послуг, які можна назвати базовими, тобто які є найнеобхіднішими для більшості громадян. Другою ознакою належного ЦНАП є пристосоване приміщення, безбар’єрне, відкрите (некабінетне), комфортне, адаптоване до потреб різних груп відвідувачів. Важливими є також клієнтоорієнтований режим роботи (це вимога Закону) та супутні послуги, можливість оплати на місці платних адмінпослуг. Питання ефективного надання адмінпослуги теж є ключовим. Тобто ті послуги, які можуть надаватися невідкладно, повинні надаватися за один візит.

  МЕХАНІЗМИ ІНТЕГРАЦІЇ ПОСЛУГ ДЛЯ НАДАННЯ ЧЕРЕЗ ЦНАП

  Інтеграція послуг у ЦНАП передбачає врахування кількох моментів:

  1. Перелік послуг, які надаються через ЦНАП, визначається органом, який утворив ЦНАП, тобто сільською радою. Ці можливості стосуються надання через ЦНАП насамперед адміністративних послуг, які належать до компетенції органу місцевого самоврядування (далі – ОМС), тобто власних і делегованих повноважень відповідної місцевої ради та її виконавчих органів.

  Теоретично механізм організації надання цих послуг у ЦНАП відносно простий. Він передбачає: рішення місцевої ради про включення певної послуги до переліку послуг, що надаються через ЦНАП; прийом суб’єктів звернення щодо надання цієї послуги тільки у ЦНАП (адміністраторами ЦНАП; працівниками виконавчих органів місцевої ради, на яких додатково покладено обов’язки адміністраторів, у тому числі старостами в ОТГ).

  До ЦНАП відносяться і віддалені місця для роботи адміністраторів.

  2. Для органів місцевого самоврядування рекомендованим до надання через ЦНАП є Перелік адміністративних послуг органів виконавчої влади, затверджений розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16.05.2014 р. №523-р у редакції від 11.10.2017 р. №782-р.

  3. Якщо йдеться про ЦНАП у громадах сіл, то найбільшим викликом є інтеграція у ЦНАП адміністративних послуг, які надаються територіальними підрозділами (органами) центральних органів виконавчої влади (ЦОВВ), наприклад Держгеокадастру, та районними державними адміністраціями, особливо адміністративних послуг, які надаються управліннями соціального захисту населення райдержадміністрацій.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь