Студенянська громада
Вінницька область, Тульчинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Сім’я – це чітка гармонійна система у якій є свої правила та закони

Дата: 03.01.2020 16:10
Кількість переглядів: 382

Фото без опису  Сім’я – це чітка гармонійна система у якій є свої правила та закони. З народженням дитини життя сім’ї змінюється – ця, здавалося б, давня істина, для багатьох виявляється сюрпризом.

  На жаль, не кожному малюку у нашій державі щастить народитися у благополучній сім’ї, де йому надаються всі умови для повноцінного проживання та виховання.

  З метою здійснення моніторингу виконання плану заходів з реалізації Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 09.08.2017 № 526-р запроваджується тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах – патронат над дитиною.

  «Патронатна сім’я – це тимчасова сім’я для дитини, яка опинилась у складних життєвих обставинах, що має мінімізувати травматизацію дитини, коли її забирають від батьків. Тобто, такі діти не потраплятимуть в інтернатні заклади, а перебуватимуть в спеціально підготовленій сім’ї, де про них турбуватимуться, забезпечать догляд і реабілітацію. Оптимальний строк перебування дитини в такій сім’ї – до 3 – ох місяців (в окремих випадках – до 6-ти місяців). За цей час органи опіки та піклування повинні провести роботу з батьками дитини і визначити, де їй буде краще, при цьому можливість повернути дитину до батьків має бути пріоритетом в роботі з сім’єю. Наприклад, якщо треба привести помешкання до ладу, якщо потрібно — допомагають з працевлаштуванням, працюють із залежними, якщо є бажання батьків змінитися. Коли сім’я вийшла з проблемної ситуації, тоді дитина повертається у родину. Якщо не вдається дійти позитивного результату, то далі йдеться про влаштування у прийомні родини, усиновлення”.

  Патронатними родинами можуть бути сім’ї, які довго живуть у шлюбі, мають спільних дітей не молодше підліткового віку. Така умова, адже маленька дитина не зрозуміє, чому увага мами переключилась з неї на іншу, чужу дитину. Вік патронатних батьків для мам — від 35 до 60 років, для татів — від 35 до 65 років”. Одна з головних умов — щоб хоч один із батьків мав педагогічну освіту. Щодо житлової площі то обмежень не має. Родина може мешкати навіть в орендованій квартирі. Це повинні бути батьки, які готові у будь-який момент прийняти дитину, допомогти і відпустити її. На виховання можуть взяти братиків і сестричок. Навіть може бути коли родина опікуватиметься неповнолітньою мамою та її дитиною. Патронатні батьки мають пройти співбесіду та відповідне навчання з фахівцями. Важливо, що в рамках цього експерименту патронатна родина буде отримувати заробітну плату приблизно— 4000 грн., плюс два прожиткові мінімуми на кожну дитину. Умова, що один з патронатних батьків має бути безробітним, бо основним місцем роботи стає опіка над дитиною, відповідно йому чи їй нараховуватиметься стаж.

  Патронату в Україні бути! Створення ефективної системи патронатних сімей дозволить не лише вберегти дітей від влаштування в заклади, а й зменшити кількість інтернатів. Наразі головне завдання відповідних служб — знайти кандидатів у патронатні батьки.

  Всіх небайдужих просимо звертатись до служби у справах дітей Студенянської сільської ради, аби отримати детальну інформацію (с. Студена, вул. Соборна, 42, тел. 0960469205)

 

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь