Студенянська громада
Вінницька область, Тульчинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

1 Травня - свято весни і праці та Міжнародний день солідарності трудящих

Дата: 01.05.2020 05:30
Кількість переглядів: 884

Фото без опису  1 Травня - свято весни і праці та Міжнародний день солідарності трудящих

  Першого травня в Україні відзначають Свято весни та праці та День міжнародної солідарності трудящих. Це свято відзначають у багатьох європейських країнах.

  1 травня як День солідарності трудівників має свою історію. 1886 р. в місті Чикаго (США) робітники розпочали страйк з вимогою 8-годинного робочого дня. Під час демонстрації відбулися сутички з поліцією, пролилася кров. 4 травня на мітингу протесту вибухнула бомба, загинуло 7 поліцейських і 60 цивільних людей. Організатори мітингу були заарештовані, а потім засуджені.

  У липні 1889 р. Паризький конгрес II Інтернаціоналу, в пам’ять про виступ чиказьких робітників, вирішив щороку 1 травня проводити демонстрації солідарності. Вперше день міжнародної солідарності трудящих був відзначений в 1890 році в Австро-Угорщині, Бельгії, Німеччини, Данії, Іспанії, Італії, США, Норвегії, Франції, Швеції та деяких інших країнах. Протягом досить тривалого часу 1 травня було символом «класової боротьби» та революції.

  У Радянському Союзі Першотравень став одним з головних державних свят – із велелюдними демонстраціями

  В Україні 1 Травня відзначається як свято весни і праці. Перший травневий день був святковим ще у наших пращурів. Засіявши насінням поле, давні українці радісно відзначали перший день травня, сподіваючись на добрий врожай.

  У різних країнах 1 травня відзначають по-різному. В Іспанії це свято квітів і закоханих – воно називається «Зелений Сантьяго». У Кореї 1 травня — день народження Будди. У Франції — День конвалії. У Литві – День матері. В Казахстані – День єдності народу.

 

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь