Студенянська громада
Вінницька область, Тульчинський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

2020-й – рік 75-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років

Дата: 08.05.2020 05:51
Кількість переглядів: 418

  8 та 9 травня Україна відзначає День пам’яті та примирення та День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

  Друга світова війна стала найбільш кривавою і жорстокою в історії людства, вона відбулася через змову антигуманних режимів – нацистського і радянського, що ставили геополітичні інтереси вище прав і свобод людини. Крім того, слабкість, страх і нерішучість міжнародної спільноти заохочували агресорів до все більшого розмаху злочинів.

  Українці воювали на боці антигітлерівської коаліції та зробили значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками гітлерівської Німеччини. Ціною цього стали надзвичайні втрати упродовж 1939–1945 років – українців та інших народів, які проживали на нашій землі й боролися проти тоталітарних режимів. Тоді загинуло понад вісім мільйонів осіб.

  Ми добре знаємо ціну війни. Ми згадуємо та вшановувати подвиг ветеранів, котрі боролися з нацизмом і перемогли його. Але не менше заслуговують на увагу та пам’ять інші, кого торкнулась війна – військовополонені, остарбайтери, підпільники, діти війни, цивільні, які постраждали від окупації і бойових дій, що прокотилися через їхні міста і села. Війна це не лише танки, гармати і видовищні бої – війна це мільйони маленьких і великих людських бід, які тривали роками.

  Біллю та горем, смертю та скаліченими долями відізвалася у душах жителів Студенянської громади Друга світова війна. Всього на фронт з Піщанського району пішло 8600 воїнів. Майже половина полягла смертю хоробрих. Серед них 640 жителів громади (483 с.Студена, 157 с.Гонорівка)

  Дорогу ціну заплатив наш народ у цій найстрашнішій за всю історію війні. Вічна слава усім, хто поліг смертю хоробрих на фронті, у партизанських загонах та підпіллі, у гітлерівських катівнях і таборах смерті, пішов із життя від ран, хвороб, голоду! Вклоняємось усім полеглим, схиляємо голови в журбі і задумі. Шануємо пам'ять про них. Зараз, як і в роки Другої світової війни, Україна воює з агресором. Сьогодні це путінська Росія, яка посягає на нашу територіальну цілісність. Ця боротьба триває щоденно вже шість років і ми не маємо права програти, бо, як і 75 років тому, захищаємо рідну землю, боронимо своє право вільно обирати майбутнє. Для нас це війна за свободу, цивілізованість, демократію та європейські цінності. Міць наших збройних сил є запорукою існування держави та збереження прав людини.

  Подвиг ветеранів Другої світової війни став для нас еталоном мужності та патріотизму. Ми знаємо, якою жахливою є війна і якою ціною дається перемога життя над смертю.

  До Дня пам’яті та примирення та Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні в Студенянській Публічній бібліотеці створено виставку «Дзвони пам’яті».

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь