Студенянська громада
Вінницька область, Тульчинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

16 липня в Україні відзначають День бухгалтера – професійне свято бухгалтерів та аудиторів

Дата: 16.07.2020 10:39
Кількість переглядів: 1526

Фото без опису  День бухгалтера: виникнення свята в Україні

  До 2004 року в Україні День бухгалтера відзначали неофіційно. Лише тоді було ухвалено рішення виділити день у році для вшанування бухгалтерів. Датою святкування було визначено 16 липня, адже саме цього дня у 1999 році Верховна Рада ухвалила закон "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні". У квітні 2018 року указом президента святкування цього дня було поширено й на аудиторів. Відтоді це свято в Україні називається – День бухгалтера та аудитора.

  Історія появи професії Професія бухгалтера є дуже давньою й, за різними оцінками, їй близько 6 тисяч років. Перші бухгалтери з’явилися ще у стародавньому Єгипті – тоді вони займалися рахівництвом і збором податків. Батьком бухгалтерського обліку вважається італійський математик Лука Пачолі. Ще у XV столітті в своїй праці "Все про арифметику" він порушив питання про основні принципи бухгалтерії як науки. Книгу Пачолі опублікували 10 листопада 1494 року. Тому щороку в цю дату святкують Міжнародний день бухгалтера. Таким чином, українські бухгалтери мають змогу двічі на рік – у липні та листопаді – відзначати своє професійне свято.

  Цікаві факти про бухгалтерію

  Бухгалтери мають свій міжнародний герб. На ньому зображено сонце (уособлює те, що облік є світочем господарської діяльності), ваги (натяк на баланс), крива Бернуллі (безперервність і нескінченність обліку). Його автором є французький учений Жан Батист Дюмарше.

  Девіз бухгалтерської справи: "Наука, довіра, незалежність!".

  Серед бухгалтерів у всьому світі 85% становлять жінки. Така статистика пояснюється тим, що ця робота є досить монотонною й вимагає усидливості та зосередженості.

  Шановні бухгалтери! Прийміть вітання з професійним святом, щиру вдячність за вашу нелегку і відповідальну працю, за вірність професійному обов’язку. Бажаємо вам здоров’я, благополуччя, невичерпних сил та мирного неба.

 

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь