Студенянська громада
Вінницька область, Тульчинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як захиститись від кліщів

Дата: 07.05.2021 13:47
Кількість переглядів: 629

Фото без опису  З настанням теплих днів розпочнеться сезон відпочинку на природі, в лісі, на дачі. У ці весняно-літні дні зростає активність кліщів.

  Кліщі зустрічаються в лісі та на луках, пасовищах, а в останні роки, за умов інтенсивних процесів урбанізації, перемістились у паркові зони та сквери міст.

  Кліщі є переносниками збудників вірусних, бактеріальних захворювань людей і тварин. В України вони є джерелом кліщового енцефаліту, туляремії і хвороби Лайма.

  Живляться кліщі кров’ю людей і тварин. Голодні кліщі найактивніші з другої половини квітня до середини липня. Пізніше їхня кількість зменшується, а ті, що напилися крові, вже безпечні – більше одного разу за сезон не нападають на теплокровних. Найбільш агресивні кліщі з 8 до 11 та з 17 до 20 години, а в похмуру погоду – цілий день. Вони дуже полюбляють вологу і тепло, погано переносять сонце і засуху. Улюблені їх місця – біля берегів водойм, уздовж доріг (вище 1-1,5 м на рослинність паразити не піднімаються). Вони уловлюють наближення людини чи тварини за 15-20 м. Сидячи на траві чи кущах, ці паразити чіпляються за одяг людини, що проходить поруч або за тварину, та проникають на вільні від одягу ділянки тіла.

  Укус кліщів ми практично не відчуваємо, завдяки анестезуючій дії їх слини. Кліщі ссуть кров іноді до 4-6 днів. Особливо схильні до кровопиття самки. Помічено, що кліщі здатні поглинути таку кількість крові, яка в сотні разів перевищує масу їх тіла. Спочатку на шкірі кліщ має вигляд невеликого чорного струпа, тому це не одразу викликає занепокоєння людини. Під час укусу людини кліщі вносять у ранку разом зі своєю слиною віруси. Тому, чим пізніше людина виявить зараженого кліща, тим більше вірусів потрапить в організм, що в свою чергу може вплинути на важкість перебігу захворювання.

  Щоб уникнути неприємностей пов'язаних з кліщами, збираючись на природу, з метою профілактики укусів, необхідно дотримуватися нескладних запобіжних заходів, таких як: обов'язково вдягати головний убір – краще косинку, що повністю приховує волосся, одяг світлих тонів (на ньому легше виявити кліща) з довгими рукавами і брюки, заправлені в шкарпетки. Взуття має бути закритим. Кожні 2-3 години необхідно проводити само- і взаємооглядини.

  Іноді укусу кліща можна піддатися і вдома, принісши його, наприклад, з букетом квітів зібраним в лісі. Необхідно періодично оглядати і домашніх тварин – котів і собак. Виїжджаючи на відпочинок в місця, де існує небезпека зустрічі з кліщем, радимо користуватися специфічними репелентами.

  Якщо Ви все ж виявили на своєму тілі або на тілі своєї дитини кліща, як швидше зверніться до найближчого медичного закладу (травмпункт, хірургічне відділення і т.д.). Видалити його потрібно негайно! Процедура повинна бути проведена кваліфіковано, тому що при самовидаленні в рані можуть залишитися частини тіла павукоподібних, які теж можуть бути носіями інфекції.

  Присмоктування кліщів частіш за все відбувається під час зупинок для відпочинку. Тому для стоянок потрібно вибирати сухі, добре освітлені галявини, подалі від кущів та дерев. На ділянці, де буде розташований туристичний табір для відпочинку, потрібно організувати розчищення місцевості від трави, кущів.

  Будьте обережні і тоді відпочинок на природі залишить вам тільки приємні спогади!

  За матеріалами навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Вінницької області

 

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь